Onze oprichstster

Mary Kay Ash: een ongeëvenaarde icoon & opmerkelijke leader

It started with a dream... Mary Kay Ash wist altijd al dat een vrouw alles kan bereiken. Zij was haar tijd steeds een stap vooruit en veranderde de maatschappij door in een mannelijk gedomineerde maatschappij haar droomonderneming op te richten en daarbij te denken als een vrouw, wat een schot in de roos bleek. Op haar weg naar de top brak zij door elke grens heen, sterker nog, zij bouwde een ladder voor andere vrouwen die dat ook wilden. Zij durfde destijds al in het groot te dromen.

Wat als droom van Mary Kay Ash begon, geeft nu talloze vrouwen overal ter wereld de mogelijkheid zelfstandig te werken en een autonoom leven volgens hun eigen ideeën te leiden.

Mary Kay Ash richtte haar onderneming ruim 50 jaar geleden op, maar zij is ook nu nog een bron van inspiratie voor miljoenen mensen. Haar waarden leven voort en haar missie vrouwen sterker te maken, is nu net zo belangrijk als vroeger. Het levenswerk van Mary Kay Ash maakte van haar een baanbrekende ondernemer.

Opgericht door een vrouw voor vrouwen

Nadat zij ongelijkheid op de werkplek had meegemaakt, wist Mary Kay Ash dat er verandering nodig was – niet alleen voor haarzelf, maar voor alle vrouwen. In 1963 richtte zij naar onderneming op, die zich op haar waarden oriënteerde en vrouwen sterk maakte door hun de controle over hun eigen toekomst te geven. Mary Kay Ash, een meesteres van verandering en richtinggevende zakenvrouw, wijdde haar leven aan haar missie het leven van vrouwen op de hele wereld te verrijken.

Op woorden volgen daden

Mary Kay Ash geloofde steeds dat de juiste waarden je tot aan de top kunnen brengen. Zij bleef trouw aan de levenservaringen die haar als persoon hadden gevormd en liet zich door de Gouden Regel leiden door ervoor te zorgen dat zij steeds het goede voorbeeld gaf en aan anderen op hun weg naar boven hulp verleende.  Zij zei vaak: "Blijf altijd volkomen trouw aan je principes." Haar onwankelbare integriteit heeft miljoenen vrouwen geïnspireerd en haar tot een van de grootste ondernemers en leidinggevende persoonlijkheden ter wereld gemaakt. 

Mensen naar succes toe loven

Toen Mary Kay Ash nog een jong meisje was, zei haar moeder haar altijd: “Je kunt het, Mary Kay!”. Deze aanmoediging deelde Mary Kay Ash met miljoenen vrouwen. Ze stelde zich voor, dat iedereen een bordje om hun nek draagt met de tekst: “Zorg ervoor dat ik mij gewaardeerd voel”. Met deze eenvoudige grondbeginselen bracht Mary Kay Ash ontelbare vrouwen met elkaar in verbinding, die door ondersteuning zelfvertrouwen kregen en deze community tot een wereldwijd imperium ontwikkelden.

1963
Op 13 september richtte Mary Kay Ash haar onderneming op en opende haar eerste zaak: Beauty by Mary Kay.

1964
Mary Kay Ash begint met de jaarlijkse traditie van het "seminar", waarbij de prestaties van vrouwen op het gebied van ondernemerschap worden erkend en biedt in dit kader zowel inspiratie als trainings voor het komende jaar.

1969
Mary Kay Ash introduceert het carrièreprogramma "auto" en maakt de legendarische pink Cadillac tot een symbool van succes voor haar zelfstandige schoonheidsconsultants.

1976
De Direct Selling Association verleent Mary Kay Ash de Hall of Fame Award.

1978
Om de prestaties van Mary Kay Ash te eren en waardering uit te spreken voor het overwinnen van de problemen aan het begin van haar carrière, ontvangt zij de Horatio Alger Distinguished American Citizen Award.

1979
Het tv-programma "60 Minutes" zendt een bericht over Mary Kay's verhaal.


1984
"Mary Kay on People Management", het invloedrijke eerste boek van Mary Kay Ash, verschijnt en komt op de bestsellerlijst van de Wall Street Journal.

1985
The World Almanac and Book of Facts betitelt Mary Kay Ash als een van de "25 meest invloedrijke vrouwen van Amerika".

1988
Mary Kay Ash wordt in de reeks "Great American Entrepreneurs" van het Smithsonian Institute voorgesteld.

1993
Ter viering van het 30-jarig bestaan van Mary Kay's onderneming opent het bekroonde Mary Kay Museum in Dallas, Texas zijn deuren om de succesweg van Mary Kays weer te geven en te honoreren en daardoor toekomstige oprichtsters van ondernemingen te inspireren.

1996
Mary Kay Ash sticht de Mary Kay Ash Charitable FoundationSM, thans bekend als "The Mary Kay Foundation", ter ondersteuning van kankeronderzoek en vrouwenorganisaties.

1999
Mary Kay Ash wordt als "Texas Woman of the Century" onderscheiden.


2000
De tv-zender Lifetime huldigt Mary Kay Ash als de eminentste vrouwelijke ondernemer van de twintigste eeuw.

2003
De Baylor University huldigt Mary Kay Ash in een wetenschappelijke studie als de "belangrijkste vrouwelijke ondernemer van de Amerikaanse geschiedenis".

2004
Mary Kay Ash wordt door de tv-zender PBS en de Wharton School of Business aan de University of Pennsylvania als een van de invloedrijkste zakenmensen van de afgelopen 25 jaar geprezen.

2011
Mary Kay medewerkers, zelfstandige schoonheidsconsultants, vrienden en familie slaan de handen in elkaar om het werk van Mary Kay Ash voort te zetten en aan de eerste "Global Month of Service" van de onderneming deel te nemen.

2013
Mary Kay Ash's onderneming, die zij met slechts 5000 US-dollar heeft opgericht, viert haar 50-jarig bestaan en blijft trouw aan dezelfde waarden en principes waarmee zij is begonnen.

2018
Mary Kay Ash's nalatenschap – vrouwen door ondernemerschap meer mogelijkheden te geven – leeft in de bijna 40 landen en officiële Mary Kay markten voort.