Alles over rimpels: voorkomen & reduceren

Fijne lijntjes en rimpels zijn iets natuurlijks en kunnen niet worden vermeden, maar met de juiste informatie – en de juiste huidverzorging  – kunt u rimpeltjes zelf voorkomen en heel stijlvol ouder worden. Kom in dit interview met dr. Michelle Hines, directeur voor productformulering en globaal upstream-onderzoek bij Mary Kay te weten, hoe u het voortijdige optreden van lijntjes en rimpels kunt voorkomen en hoe u het uiterlijk van rimpels en fijne lijntjes kunt reduceren zodra ze zichtbaar worden.

Een vrouw met een rijpe huid glimlacht naar de camera en raakt met haar hand haar wang aan

Wat is het verschil tussen fijne lijntjes en rimpels?

Zowel fijne lijntjes als rimpels zijn zichtbare tekenen van huidveroudering. Over het algemeen worden ze door hun grootte gedefinieerd – korte en vlakke fijne lijntjes kunnen eerst optreden en „babyrimpeltjes“ worden genoemd, terwijl echte rimpels langer en dieper zijn. Fijne lijntjes treden normaal gesproken onder de ogen op, rimpeltjes en diepe rimpels daarentegen op het voorhoofd en aan de kraaienpootjes. In de loop van de tijd kunnen fijne lijntjes zich ontwikkelen tot opvallendere rimpels waarvan het uiterlijk slechts moeilijk te reduceren is. 

Hoe en waarom vormen zich fijne lijntjes en rimpeltjes?

Veel factoren zijn verantwoordelijk voor het ontstaan van zichtbare fijne lijntjes en rimpels. Volgens huidexperts ontstaat 80 % van de zichtbare tekenen van huidveroudering vanwege uitwendige milieu-invloeden als UV-licht, blauw licht (afkomstig van smartphone- of laptopscreens) en milieuvervuiling. Bovendien verliezen wij naarmate wij ouder worden, belangrijke huidproteïnes als collageen en elastine, en onze natuurlijke collageenproductie wordt langzamer. Gezichtsuitdrukkingen die wij gedurende ons leven telkens weer hebben, als glimlachen, knipperen en fronsen, leiden tot een geleidelijke afbraak van de eronder liggende huidproteïnes. Daardoor „dalen“ de bovenste huidlagen in rimpels en vertonen zich als fijne lijntjes en rimpels in het gelaat.
 
A smiling mature white woman with blonde hair

Hoe kan ik voorkomen dat er fijne lijntjes en rimpels optreden?

Er bestaat geen rimpelvrije huid. Fijne lijntjes en rimpels kunnen niet vermeden worden en het ontstaan ervan kan niet worden voorkomen. U kunt er echter wel voor zorgen dat ze niet te vroeg ontstaan. Mijn beste advies is om altijd een zonbescherming of een hydraterende crème met SPF 30 of meer te gebruiken. Zonbeschermingsmiddelen dragen niet alleen tot het voorkomen van huidkanker bij, maar zijn ook een belangrijk anti-aging-bestanddeel. Bovendien is een dagelijkse huidverzorgingsroutine doelmatig. Regelmaat is het belangrijkste, en het is nooit te laat om ermee te beginnen!

Wat kan ik afgezien van de behandeling door een huidarts nog meer doen om mijn fijne lijntjes en rimpels te bestrijden? 

Eender als bij de vermijding van voortijdige veroudering van de huid, kan een consequente huidverzorgingsroutine ertoe bijdragen om het ontstaan van fijne lijntjes en rimpels te reduceren. Uw routine bestaat in het ideale geval uit een twee keer daags uitgevoerde reiniging en een hydraterende verzorging met producten van de categorie „anti-aging verzorging“ of „geavanceerde anti-aging verzorging“. Houd er rekening mee dat huidverzorging er wel toe kan bijdragen de tekenen van huidveroudering te reduceren, maar het ontstaan of de volledige verwijdering ervan is niet mogelijk.
 


Op welke belangrijke bestanddelen moet ik bij huidverzorgingsproducten letten om fijne lijntjes en rimpels te voorkomen of ze te verzachten?


 
Bij anti-rimpel- of anti-aging-bestanddelen is retinol het goudstandaard-ingrediënt bij de behandeling van rimpels! Het bevordert de huidregeneratie om fijne lijntjes en rimpels te reduceren en de huid een jonger uiterlijk te verlenen. Verdere werkzame bestanddelen waar op moet worden gelet, zijn vitamine C, ook bekend als ascorbinezuur, en resveratrol. Al deze bestanddelen dragen bij aan de ondersteuning van natuurlijk collageen en elastine. Ook de toevoer van hydraterende stoffen is van cruciaal belang voor een gezonde huid en de vermindering van fijne lijntjes en rimpels. Ik adviseer daarom, om op producten met  hyaluronzuur te letten omdat dit de huid intensief met vocht verzorgt.

 

An artistic illustration that represents retinol

RETINOL

Bij veel dermatologen geldt retinol als het goudstandaard-ingrediënt voor de anti-aging-verzorging, omdat retinol zo een sterk en effectief bestanddeel is. Kies voor producten met een hoge concentratie als Mary Kay Clinical Solutions™ Retinol 0.5 om maximale resultaten te verkrijgen.

 

An artistic illustration that represents the antioxidant vitamin C

VITAMINE C

Vitamine C is een belangrijk bestanddeel voor de gezondheid van de huid. Let op producten die een vorm van vitamine C als hoofdzakelijk bestanddeel bevatten als het TimeWise Replenishing Serum C + E™, een serum dat drie vormen van vitamine C en vitamine E bevat.

 

An artistic illustration of the molecular structure of resveratrol

RESVERATROL

Resveratrol is een sensatie in de strijd tegen de huidveroudering en biedt talrijke voordelen, van antioxidanten tot aan de ondersteuning van het natuurlijke collageen van de huid. Dit belangrijke bestanddeel zit bijvoorbeeld in TimeWise® „Wunder-Set“.

 
Luxurious smears of age defying Mary Kay skin care products

Zijn er bepaalde huidverzorgingsproducten die u voor mensen met lichte tot minder ernstige tekenen van huidveroudering adviseert? En welke zouden mensen met sterkere tekenen van huidveroudering moeten gebruiken?

Iedereen zou dagelijks een reinigingsproduct en een hydraterende crème moeten gebruiken – onafhankelijk van leeftijd of zichtbare lijntjes en rimpels. Deze gewoonte zal erbij helpen om op den duur een huid met een gezond uiterlijk te hebben. Als u lichte tot minder ernstige tekenen van huidveroudering heeft, adviseer ik om een serum tegen huidverouderingsverschijnselen en een peeling in uw reinigings- en huidverzorgingsroutine op te nemen. Bij sterkere tekenen van huidveroudering adviseer ik bovendien een product met retinol. Retinol is de ster van de bestanddelen als het er om gaat om het optreden van lijntjes en rimpels te voorkomen en te reduceren en kan al met begin 20 in iedere huidverzorgingsroutine opgenomen worden.

Nu wij weten dat fijne lijntjes en rimpels een natuurlijk en onontkoombaar deel van het ouder worden zijn, welke tips heeft u, om heel stijlvol ouder te worden?

Mijn persoonlijke tip is om de huidverzorgingsproducten altijd op de behoeften van de huid aan te passen. Naar mate men ouder wordt, wordt de huid droger en producten die goed gewerkt hebben, toen de huid nog jonger was, moeten waarschijnlijk worden vervangen. Let erop dat u ieder dag een  zonbeschermingsproduct aanbrengt – ook op bewolkte dagen. Ook een peeling is een absolute must om de huid soepel te houden. Bovendien dragen een consequente huidverzorgingsroutine met tweemaal daags een reiniging en een hydraterende verzorging van jongs af aan en het gebruik van serums ertoe bij dat de huid er een leven lang gezond uit ziet. En een gezonde huid is een mooie huid, onafhankelijk van de leeftijd!


U bent op zoek naar de perfecte anti-aging verzorging voor thuis?


 
Als u nog meer vragen over fijne lijntjes en rimpels heeft of op zoek bent naar een anti-aging huidverzorgingsprogramma voor thuis, neem dan contact op met uw zelfstandige schoonheidsconsulente met Mary Kay! Als uw persoonlijke huidverzorgingsadviseur kan zij u erbij helpen om van uw huid te houden en precies de juiste producten voor u te kiezen. Maak gewoon een afspraak voor een vrijblijvend persoonlijk advies – virtueel of persoonlijk!

Nu consulente vinden & contact opnemen