Wat is mijn huidtype?

Elke huid heeft andere behoeftes. Wanneer weet wat uw huidtype is, kunt u doelgericht producten in uw huidverzorgingsroutine opnemen die goed zijn voor uw huid. Welke kenmerken vertonen de verschillende huidtypes en hoe komt u te weten wat uw huidtype is? Wij hebben Geetha Kalahasti, Associate Principal Scientist bij Mary Kay, om een wetenschappelijk onderbouwde verklaring gevraagd wat huidtypes zijn, hoe u uw persoonlijke huidtype te weten komt en hoe u uw huid het beste verzorgt, of u nu een droge, een vette of een gemengde huid heeft. 

Een grafiek met de zin "Mijn huidtype bepalen" ligt over foto’s van vrouwen met een mooie huid heen

HOE KOM IK TE WETEN WAT MIJN HUIDTYPE IS?

U kunt met deze tips heel makkelijk te weten komen wat uw huidtype is: Wacht eerst even af hoe uw huid enkele minuten na het reinigen aanvoelt wanneer u geen verzorgingsproducten aanbrengt. Bekijk bovendien uw poriën heel goed en kijk hoe vet uw huid er in de loop van de dag uitziet en aanvoelt. Besteed bovendien aandacht aan bijzondere onderwerpen als acne, gevoeligheid of rode vlekjes – ook daar kunt u het een en ander uit opmaken over uw huidtype.

NORMALE HUID

 • Na het reinigen: de huid voelt prettig en evenwichtig aan.

 • Poriën: de poriën zijn nauwelijks zichtbaar en de huid ziet er glad uit.

 • Vetheid: de huid blijft vrij droog en wordt niet bovenmatig vet.

DROGE HUID

 • Na het reinigen: De huid is strak, voelt droog en onprettig aan.

 • Vetheid: De huid blijft vrij droog en wordt niet bovenmatig vet.

 • Bijzonder onderwerp: De huid kan gevoeliger zijn of een neiging tot schilferen vertonen.

VETTE HUID

 • Na het reinigen: De huid voelt vet aan, vooral in de T-zone (voorhoofd, neus en kin).

 • Poriën: De poriën zien er groter en opvallender uit, vooral in de T-zone.

 • Vetheid: De huid wordt in de loop van de dag steeds glanzender en vetter.

 • Bijzonder onderwerp: De huid kan een neiging tot acne vertonen.

GEMENGDE HUID

 • Na het reinigen: De huid voelt prettig en evenwichtig aan.

 • Poriën: De poriën zien er vooral in de T-zone groter uit, maar kleiner op de wangen.

 • Vetheid: De huid voelt aanvankelijk evenwichtig aan, maar wordt in de loop van de dag in de T-zone vet.

Dit zijn echter slechts algemene richtlijnen, want elke huid is uniek en het is belangrijk om op haar individuele behoeften in te gaan. Wanneer u niet zeker weet welk huidtype u heeft, consulteer dan een dermatoloog of huidverzorgingsexpert om een nauwkeurige inschatting te krijgen.

Onafhanhkelijk van uw huidtype zijn er een paar principiële must-haves die in elke huidverzorgingsroutine moeten voorkomen:

 • Zonbescherming gebruiken: Alle huidtypes zijn gevoelig voor zonschade. Gebruik zonbescherming met een beschermingsfactor van minstens 30 om de huid tegen schadelijke uv-stralen te beschermen. Breng de zonbescherming om de paar uur opnieuw aan, vooral als de huid aan direct zonlicht is blootgesteld.

 • Regelmatig exfoliëren: Een peeling helpt afgestorven huidcellen te verwijderen en stimuleert vervanging van dode cellen, waardoor de huid een fris en stralend uiterlijk krijgt. Een milde peeling een- tot tweemaal per week is voldoende.

Een mooie blonde, jonge vrouw met een gezonde huid

WAT IS NORMALE HUID EN WELKE VERZORGING HEEFT ZIJ NODIG?

De normale (of eudermische) huid is gekenmerkt door een evenwichtige talgproductie. Zij is dus niet te droog en niet te vet. De normale huid is in de regel gekenmerkt door een gladde structuur, kleine poriën en een gezond uiterlijk. Toch heeft zij verzorging nodig! Op deze punten dient u te letten bij het verzorgen van de normale huid:

 • Mild reinigen: zoals alle huidtypes moet ook de normale huid regelmatig worden gereinigd, zodat verontreinigingen worden verwijderd en haar evenwicht behouden blijft. Gebruik een mild reinigingsproduct dat de pH-waarde van de huid niet uit haar evenwicht brengt en er geen natuurlijke oliën aan onttrekt. 

 • Hydraterende verzorging niet verwaarlozen: ook als de normale huid in evenwicht is, helpen verzorgende producten om haar met vocht te verzorgen en haar natuurlijke elasticiteit te behouden. Kies een hydraterende crème die aan de behoeften van de huid beantwoordt, of het nu een lichte lotion dan wel een rijkere crème is.

 • Gebruik geen producten die de huid irriteren: de normale huid is weliswaar minder gevoelig dan andere huidtypes, maar toch is het belangrijk geen ingrediënten te gebruiken die rode vlekjes, irritaties of allergische reacties kunnen veroorzaken. Tip: test nieuwe producten bij de kin of de hals voordat u ze in uw huidverzorgingsroutine opneemt.

Naast deze tips dient u er bij de normaler huid (en ook bij alle andere huidtypes) op te letten dat u elke avond de oogmake-up en alle andere make-up verwijdert om met een schone huid te gaan slapen.

 

Een brunette jonge vrouw met een gezonde, gebruinde huid

WAT IS EEN DROGE HUID EN HOE MOET ZIJ WORDEN VERZORGD?

Droge huid (ook bekend als xerose) is een huidtype dat is gekenmerkt door een gebrek aan vocht en natuurlijke oliën, wat een strak gevoel en een droge, soms schilferende of ruwe structuur tot gevolg heeft. De huid kan onprettig en gevoelig aanvoelen, vooral na het reinigen of wanneer zij aan ruw weer is blootgesteld. Tot de meest voorkomende oorzaken van een droge huid behoren genetische factoren, milieu-invloeden, bovenmatig reinigen, scherpe reinigingsproducten of sommige ziekten.

Bij de droge huid dient men er in de regel bij het kiezen van producten en het aanhouden van de levensstijl voor te zorgen dat het vochtgehalte van de huid wordt hersteld en behouden.

 • Veel drinken: een droge huid heeft voldoende vochttoevoer nodig om het vocht weer bij te vullen. Drink de hele dag door veel water om uw lichaam van binnenuit met vocht te verzorgen.

 • Mild reinigen: gebruik geen scherpe zepen en reinigingsproducten die natuurlijke oliën aan de huid onttrekken en haar verder kunnen uitdrogen. Kies milde cleansers die speciaal voor het reinigingen van de droge of gevoelige huid zijn ontwikkeld. Gebruik bij het baden, douchen of wassen geen heet maar lauw water.

 • Hydraterende verzorging: gebruik een rijke vochtverzorging met hydraterende ingrediënten zoals hyaluronzuur, glycerine, ceramiden of sheaboter. Om het vocht na het wassen bovendien in te sluiten brengt u de verzorging meteen daarna aan.

 • Luchtbevochtiger: droge lucht binnenshuis kan een droge huid nog droger maken. Verhoog het vochtgehalte van de lucht vooral in de wintermaanden of in droge gebieden met een luchtbevochtiger.

 • Irriterende producten mijden: Bepaalde producten of ingrediënten kunnen de droge huid irriteren. Mijd producten op alcoholbasis, scherpe tonics en geurstoffen die de huid nog droger of gevoeliger kunnen maken.

 

IS DROGE HUID HETZELFDE ALS GEDEHYDREERDE HUID?

Droge huid en gedehydreerde huid lijken in zoverre op elkaar dat zij allebei een gebrek aan vocht vertonen en dat ook tegelijkertijd kan voorkomen, maar toch zijn er een paar verschillen.

Droge huid is een huidtype
dat tot een gebrek aan natuurlijke oliën neigt. Da kan genetische oorzaken hebben of aan factoren van buitenaf zoals weersomstandigheden of scherpe huidverzorgingsproducten te wijten zijn.

Daarentegen is gedehydreerde huid een toestand van voorbijgaande aard, die door gebrek aan water in de huid wordt veroorzaakt. Dat kan door factoren als bovenmatige zonbestraling, airconditioners, hete baden of bepaalde medicijnen gebeuren. De huid voelt strak aan, ziet er dof uit en kan tekenen van gevoeligheid vertonen. Deze toestand kan ook bij een vet huidtype optreden. Terwijl de droge huid in de regel minder vet produceert dan de normale of vette huid, kan de gedehydreerde huid toch vet produceren – zij heeft alleen gebrek aan water. 
 

Een blonde jonge vrouw met bantoeknotjes in haar haar en een gezonde, lichte huid

WELKE BEHOEFTEN HEEFT DE VETTE HUID?

Vette huid is een huidtype dat is gekenmerkt door een overproductie van talg, het natuurlijke vet van de huid. Deze bovenmatige vetproductie kan tot een glanzend of vet uiterlijk en grove poriën leiden. Mensen met dit huidtype zijn gevoeliger voor acneaanvallen. Een vette huid wordt vaak door factoren als genetica, hormonale veranderingen en milieuomstandigheden beïnvloed.

Voor de vette huid is een huidverzorgingsroutine met de volgende elementen het meest geschikt:

 • Reiniging tweemaal per dag: kies niet comedogene reinigingsproducten die speciaal voor de vette huid zijn ontwikkeld. Reinig het gezicht ’s morgens en ’s avonds om overtollig vet en verontreinigingen te verwijderen.

 • Vetvrije of lichte hydraterende verzorging: ook al produceert de vette huid voldoende vet, zij heeft toch vocht nodig. Gebruik een vetvrije of lichte hydraterende verzorging die de poriën niet verstopt. Hydraterende crèmes op waterbasis of gelformules kunnen de huid voldoende met vocht verzorgen zonder haar met extra vet te belasten.

 • Test vetabsorberende producten: neem vetabsorberende producten zoals primer of vetabsorberende tissues in uw huidverzorgingsroutine op. Zij kunnen helpen de glans te reduceren en de huid de hele dag lang mat te houden.

 • Zware of poriën verstoppende producten mijden: bij een vette huid dienen zware, vethoudende producten te worden gemeden, omdat zij de vette huid nog vetter maken en de poriën kunnen verstoppen. Zorg ervoor dat u niet comedogene, vetvrije en op water gebaseerde producten gebruikt om te voorkomen dat er acne ontstaat.

 • Make-upkwasten en -tools reinigen: bij een vette huid hopen zich op kwasten en make-uptools meer vuil, vet en bacteriën op. Door deze voorwerpen regelmatig te reinigen kunt u voorkomen dat die verontreinigingen op de huid worden overgebracht.

 
Een mooie vrouw met een donkere huidskleur, een gezonde huid en lang donker haar

WELKE VERZORGING HEEFT DE GEMENGDE HUID NODIG?

De gemengde huid is gekenmerkt door een gezicht met zowel vette als droge gedeelten. Typisch is de T-zone (voorhoofd, neus en kin) vaak vet, terwijl de huid van de wangen en andere gedeelten normaal of droog kan zijn. De gemengde huid heeft een huidverzorgingsroutine nodig die zowel voor de vette als de droge gedeelten zorgt. Bij een gemengde huid dient met de volgende behoeften rekening te worden gehouden:

 • Mild reinigen: gebruik een milde cleanser die overtollig vet en verontreinigingen effectief verwijdert zonder natuurlijk vocht aan de huid te onttrekken. Gebruik een reinigingsproduct dat voor de gemengde of vette huid is ontwikkeld. Neem geen scherpe reinigingsproducten, die de toch al droge huidzones nog meer kunnen uitdrogen.

 • Hydrateren: de vette gedeelten van de gemengde huid produceren overtollige talg en de droge gedeelten hebben vocht nodig. Gebruik een vetvrije hydraterende crème voor de vette T-zone. De drogere huidgedeelten hebben een rijkere hydraterende verzorging nodig die de huid van voldoende vocht voorziet.

 • Doelgerichte verzorging: bij een gemengde huid kunnen problemen zoals acne of mee-eters in de vette gedeelten en droge plekken of gevoeligheid in de droge gedeelten optreden. Doelgerichte verzorging voor de  naar acne neigende huid voor de vette gedeelten en vochtboosters voor de droge gedeelten bieden hier verlichting.

 • Vet reguleren: om overtollig vet in de T-zone onder controle te krijgen kunt u de hele dag door vetabsorberende tissues gebruiken. Zij helpen overtollige glans te verwijderen zonder aan de droge gedeelten vocht te onttrekken.

 • De juiste make-up: kies make-upproducten die voor de gemengde huid geschikt zijn, zoals matterende foundations en poeder. Gebruik geen zware, vethoudende producten, die de poriën kunnen verstoppen en het uiterlijk van een vette huid kunnen verergeren.

Voor een evenwichtige teint is het belangrijk de behoeften van de huid te begrijpen en de huidverzorging daarop af te stemmen. Het kan even duren voordat u de juiste productcombinatie voor uw speciale onderwerpen heeft gevonden.

 

Een grafiek met de zin "Mijn huidtype bepalen" ligt over foto’s van vrouwen met een mooie huid heen

WAT ZIJN DE MEEST VOORKOMENDE HUIDVERZORGINGSFABELS?

Enkele van de meest voorkomende misverstanden in het kort uitgelegd:

FABEL: vette huid heeft geen hydraterende verzorging nodig.
FEIT: alle huidtypes ook de vette huid, hebben vocht nodig. Ook al produceert de vette huid meer talg, zij heeft toch vocht nodig om een gezonde vochtbarrière in stand te houden. Lichte, vetvrije hydraterende crèmes kunnen helpen de vetproductie te compenseren en de huid met vocht te verzorgen.

FABEL: naar acne neigende huid is steeds ook vette huid.
FEIT: acne kan bij elk huidtype optreden, ook bij een droge en gevoelige huid. Vette huid is vanwege de overmatige talgproductie weliswaar gevoeliger voor acne, maar factoren zoals hormonale veranderingen, genetische aanleg of verstopte poriën kunnen ook bij andere huidtypes acne veroorzaken.

FABEL: gemengde huid betekent dat je gezicht zowel droge als vette huidgedeelten vertoont.
FEIT: gemengde huid betekent dat verschillende gedeelten van het gezicht verschillende huidtypes vertonen. Dat betekent niet noodzakelijk dat dit droge en vette plekken zijn. Iemand met een gemengde huid kan bijvoorbeeld een vette T-zone hebben en een normale of droge huid op de wangen.

 
De hydraterende en matterende verzorgingsserie van Mary Kay Skin Care

HOE VAAK KOMT HET VOOR DAT HET HUIDTYPE VAN EEN MENS VERANDERT? TOEN IK MIJN EERSTE KIND KREEG WERD MIJN VETTE HUID DROOG.

Het is mogelijk dat het huidtype van een mens in de loop van de tijd door hormonale veranderingen, het verouderingsproces, milieu-invloeden en wisselende verzorgingsgewoonten of andere factoren enigszins verandert. Het komt echter niet heel vaak voor dat het huidtype van een persoon sterk verandert.

Hier zijn enkele tekenen die erop wijzen dat uw huidtype mogelijk is veranderd:

 • Verandering van de vetheid: uw huid was vroeger vet en voelt nu droog aan of omgekeerd.

 • Verhoogde gevoeligheid: uw huid reageert gevoelig op producten of milieu-invloeden waar zij vroeger geen last van had.

 • Veranderingen van de structuur: uw huid wordt ruw, schilferig of heeft een andere structuur dan anders.

 • Acne of acne-uitbraken: u heeft sterkere acne of meer acne-uitbraken dan anders.

 • Veranderingen van het vochtgehalte: uw huid voelt voortdurend gedehydreerd aan, u ervaart een strak of niet voldoende met vocht verzorgd gevoel.

 

#MKBEAUTYBFF

Elke huid is uniek. Daarom is het belangrijk de juiste huidverzorging en de producten te vinden die het beste bij de individuele behoeften van uw huid passen. Onafhankelijk van uw huidtype kan uw zelfstandige schoonheidsconsultant met Mary Kay u met haar service helpen uw doelen voor een gezonde en mooie huid te bereiken. Bij haar kunt u producten testen voordat u ze koopt en zo tijd besparen.  

Consultant vinden & contact met haar opnemen