Huidverzorging vanaf 30, 40 en 50: beauty-tips voor alle leeftijden

Heeft u vragen over de ideale verzorging van uw huid vanaf uw 30e, 40e of 50e jaar? Hier bent u op de juiste plek! Dr. Shoná Burkes-Henderson, Senior Scientist op het gebied van klinisch onderzoek bij Mary Kay, beantwoordt in dit interview de belangrijkste vragen over de juiste producten en routines. Heeft u de mijlpaal van 30 jaar nog niet bereikt of bent u er al lang met plezier voorbij? Lees dan onze artikelen over hoe belangrijk een huidverzorgingsroutine is en ontdek de tips voor uw huid vanaf 20 en vanaf 60 jaar!

Hoe verandert mijn huid in mijn 30er jaren?

Verouderen is een onvermijdbaar, complex proces dat klinisch met kenmerken zoals rimpels, zonnevlekken, een ongelijkmatige huidteint en slappe huid beschreven kan worden. De eerste tekenen van huidveroudering worden zichtbaar in uw late 20er jaren. U begint ieder jaar 1% minder collageen in de huid te produceren, en de snelheid van de celvernieuwing neemt af. Dus hoe verandert uw huid als u in de 30 bent?

 • Rimpels ontstaan door een verminderd collageen- en elastinegehalte en door de gevolgen van frequente mimiekbewegingen. Zo kunnen bijvoorbeeld fijne lijntjes en rimpels in het gebied rond de ogen (kraaienpootjes) en lach- of voorhoofdsrimpels ontstaan.
 • Begin 30 vertraagt de celvernieuwing, wat tot een onregelmatige huidteint en een vermoeid en dof uitziende huid bijdraagt.

Ook al kan ouder worden voor sommige mensen absoluut schrikwekkend aanvoelen, vooral als de eerste tekenen van huidveroudering optreden, toch is ouder worden iets natuurlijks en geen slechte zaak! Wat echt belangrijk is, is dat u voor uw huid zorgt, zodat ze er op elke leeftijd mooi en gezond uitziet.

Een blonde vrouw met een rijpe huid lacht frontaal in de camera

Waaruit bestaat de basishuidverzorging als ik in de 30 ben?

Naast de basis in de huidverzorgingsroutine (reiniging, hydratatie en UV-bescherming) moet u gebruikmaken van producten tegen ouderdomstekenen die fijne lijntjes en rimpels,  een ongelijkmatige huidteint en andere zichtbare tekenen van huidveroudering tegengaan. De keuze voor de juiste anti-aging producten voor uw huid kan helpen om vroegtijdige tekenen van huidveroudering te verminderen en uw huid er gezonder en jonger uit te laten zien.

 • Cleanser voor het gezicht: reinig uw gezicht ‘s morgens en ‘s avonds, om make-up, vuil en onzuiverheden te verwijderen die tot verstopte poriën en onzuiverheden kunnen leiden.
 • Serum: gebruik een serum dat antioxidanten bevat, om de huid te beschermen tegen vrije radicalen die een rol kunnen spelen bij vroegtijdige huidveroudering zoals fijne lijntjes, pigmentveranderingen en textuuronregelmatigheden.
 • Peelingproducten: verwijder afgestorven huidlagen en versnel de celvernieuwing van uw huid, om uw huid er stralend uit te laten zien.
 • Hydraterende zonneverzorging: kies een hydraterende crème met een zonnebeschermingsfactor om de huid te hydrateren en te beschermen tegen omgevingsfactoren zoals UV-straling. Breedspectrum zonnebeschermingsmiddelen beschermen uw huid tegen UVA-stralen die het ontstaan van rimpels en donkere vlekken kunnen bevorderen, en tegen UVB-stralen die zonnebrand veroorzaken. Dagelijks gebruik van een zonnebeschermingsmiddel is een absolute must.

 


PRODUCTAANBEVELINGEN


HUIDVERZORGINGSTIP: AANBEVELINGEN VOOR VERSCHILLENDE HUIDTYPEN


 
Als u een normale huid heeft, wordt uw huid niet droog of vet. Omdat uw huid meer kan verdragen dan andere huidtypen, kunt u gemakkelijk cleansers, hydraterende crèmes en maskers uitproberen, totdat u heeft gevonden wat bij u werkt. Maar hoe zit het bij de andere huidtypen?

DROGE HUID

Als dit uw huidtype is, kan uw huid gespannen aanvoelen en zijn fijne lijntjes en rimpels duidelijk zichtbaar. U heeft producten nodig die extra veel vocht inbrengen, zoals de Mary Kay® Intense Moisturizing Cream en het TimeWise® Moisture Renewing Gel Mask!

 

VETTE HUID

Uw huid produceert te veel talg en glimt, maar u heeft ook veel minder rimpels. Gebruik vetvrije hydraterende crèmes zoals de Mary Kay® Oil-Free Hydrating Gel, cleansers met salicylzuur, kleimaskers en producten die als ‘niet comedogeen’ worden bestempeld en uw poriën niet verstoppen. Ook een vette huid heeft vocht nodig!

 

GEMENGDE HUID

Wordt uw huid gekenmerkt door een vette T-zone en een droge/normale huid in de rest van het gezicht? Dan heeft u een gemengde huid. Kies producten die uw huid hydrateren, zonder dat uw T-zone te zwaar aanvoelt, of probeer Multimasking met het Clear Proof® Deep-Cleansing Charcoal Mask en het TimeWise® Moisture Renewing Gel Mask!

 
De MK Men® Cooling After-Shave Gel ligt samen met een scheermesje van glanzend roestvrij staal op een witte achtergrond.

Hebben mannen in de 30 andere huidverzorgingsproblemen dan vrouwen in de 30?Heeft u verschillende adviezen voor vrouwen en mannen in de 30?

Huidveroudering verloopt over het algemeen bij beide geslachten op dezelfde manier. Bij het ouder worden leidt de vertraging van de collageenproductie tot een verlies van vocht en dunner worden van de huid, wat het ontstaan van rimpels tot gevolg kan hebben. Als u dus al een basisverzorging heeft (reiniging, zonnebeschermingsfactor en hydratatie), moet u zich concentreren op producten die fijne lijntjes, rimpels en een ongelijkmatige huidteint helpen verminderen.
Mannen zijn over het algemeen niet zo bezig met huidverzorging als vrouwen. De huidverzorgingsroutine van mannen en gedragsverschillen spelen eveneens een rol bij verschillende huidbehoeften in vergelijking met vrouwen. De dagelijkse of wekelijkse scheerbeurt met het scheerapparaat kan bijvoorbeeld irritatie en droogheid veroorzaken. Bovendien beschermen mannen zich vergeleken met vrouwen vaak minder tegen schade door de zon en verzorgen ze hun huid niet zo intensief – daar zouden ze eigenlijk iets meer aan moeten doen.

 

PRODUCTAANBEVELING

De MK Men® productlijn bestaat uit de basisproducten die mannen voor de verzorging van hun huid nodig hebben (Facial Wash, hydraterende crème met SPF en oogcrème), maar ook uit scheerschuim en after-shave-gel, die helpen bij een gevoel van irritatie en scheerbrand.
 


HUIDVERZORGINGSTIP: ZO MOET U ZICH SCHEREN

Mary Kay Global Beauty Ambassador Luis Casco adviseert mannen om zich na een warme douche te scheren, omdat de poriën dan beter open zijn. Bevochtig uw gezicht dan met warm water voordat u scheerschuim opbrengt. Vervolgens scheert u zacht in de groeirichting van de haren, om een gevoel van irritatie te vermijden en gladder te kunnen scheren.

Op welke ingrediënten moet ik letten als ik als 30er huidverzorging koop?

Ik adviseer het gebruik van anti-aging producten die deze belangrijke ingrediënten bevatten:

RETINOL

Dit ingrediënt, ook bekend als vitamine A, ondersteunt de natuurlijke productie van collageen en elastine, om de zichtbaarheid van rimpels te verminderen. Het verbetert de huidstructuur en vermindert de zichtbaarheid van donkere vlekken, omdat het de celvernieuwing stimuleert. 

Productaanbeveling: de Mary Kay Clinical Solutions™ Retinol 0,5 Set bevat zuivere, sterke, hooggeconcentreerde retinol, het door dermatologen aanbevolen standaard actieve ingrediënt voor volwassenen van alle leeftijden.
 

BREEDSPECTRUM SPF

Gebruik altijd een breedspectrum zonnebescherming, ook als het bewolkt is. Dagelijkse bescherming tegen de zon is een belangrijk onderdeel in elke beauty-routine. De huid tegen schadelijke UV-stralen beschermen, kan helpen de eerste tekenen van huidveroudering te voorkomen. 

Productvoorstel: Mary Kay maakt veel hydraterende crèmes met zonnebescherming en de TimeWise® Age Minimize 3D® Day Cream SPF 30 is ideaal voor vroege tot middelmatige tekenen van huidveroudering.


VITAMINE C

Vitamine C ondersteunt de natuurlijke productie van collageen en elastine en is een sterke antioxidant ter bescherming tegen vrije radicalen op de huid die vroegtijdige huidveroudering kunnen bevorderen.

Productaanbeveling: voeg het TimeWise Replenishing Serum C+E™ aan uw verzorgingsroutine toe, om drie verschillende vormen van vitamine C plus vitamine E te krijgen.


HYALURONZUUR

Hyaluronzuur helpt de huid te hydrateren en maakt de huid steviger.

Productaanbeveling: het Volu-Firm® Complex in de TimeWise Repair® producten bevat een huidvolume ondersteunend peptide, die helpt het natuurlijke hyaluronzuur te behouden.*
 

Is het mogelijk om als 30er een jeugdige, stevige en rimpelvrije huid te hebben?

Een gezonde huid is het gevolg van levensstijl, omgevingsfactoren en genetische aanleg. Zoals al vermeld neemt de productie van collageen bij het ouder worden af, waardoor de huid dunner wordt en fijne lijntjes en rimpeltjes ontstaan. Maar schade door de zon is toch veruit de grootste boosdoener bij het ontstaan van rimpels en het verlies van stevigheid. Vermijd wanneer mogelijk overmatige blootstelling aan de zon. Een goede anti-aging kuur met zonnebeschermingsmiddelen kan helpen te beschermen tegen tekenen van huidveroudering en ze helpen te voorkomen, en de huid er langdurig gezond en stralender uit te laten zien.
 
De producten van de Mary Kay Clear Proof serie samen met de Mary Kay Indulge Soothing Eye Gel® zijn afgebeeld tegen een lichtblauwe achtergrond.

Ik heb in de 30 nog steeds acne. Hoe kom ik er vanaf?

Acne wordt veroorzaakt wanneer de poriën van uw huid met talg (vet), afgestorven huidcellen of bacteriën verstopt zijn, daarom adviseer ik een effectieve reiniging met salicylzuur. Dit belangrijke ingrediënt bevordert een eenvoudige verwijdering van afgestorven huidcellen en helpt de poriën te bevrijden van vuil en talg, waardoor laesies kunnen worden voorkomen. Wanneer u last krijgt van lichte onzuiverheden, gebruik dan een spot-behandeling die benzoylperoxide of salicylzuur bevat. Raadpleeg bij ernstige acne een dermatoloog om u een behandeling aan te bevelen. 

Productvoorstel: de Clear Proof® productlijn van Mary Kay voor de huid met neiging tot acne bevat 2% salicylzuur, een zeer doeltreffend actief ingrediënt, dat helpt bestaande onzuiverheden te verminderen en toekomstige uitbraken te voorkomen.

Hoe verandert de huid in de 40 en de 50?

Uw 40er jaren kunnen een klein keerpunt voor uw huid betekenen. U merkt misschien meer tekenen van huidveroudering op:

 • Meer fijne lijntjes en het ontstaan van diepe rimpels.
 • Verlies van volume en elasticiteit van de huid, met als gevolg een slappe huid, afvlakking van de wangen en een merkbare verandering van de kaakcontouren.
 • Drogere en ruwere huid.
 • Toename van hyperpigmentatie (ouderdomsvlekken), een ongelijkmatige huidteint en een minder stralende huid.

Wat veroorzaakt deze veranderingen?

Deze tekenen van huidveroudering in uw 40er en 50er jaren kunnen door veel oorzaken optreden. Enkele ervan zijn heel natuurlijke onderdelen van het verouderingsproces.

 • Het natuurlijke exfoliatieproces van de huid verloopt trager, wat tot een ongelijkmatige huidteint en een vermoeide en dof uitziende huid leidt.
 • Een geleidelijke afname van voedingsstoffen van de huid kan tot een minder stralende huid leiden.

Productaanbevelingen voor uw huidverzorging vanaf 40 en 50

Concentreer u verder op serums of andere producten met retinol en op producten met een zonnebeschermingsfactor en peelings. Houd er echter ook rekening mee om uw routine met de hieronder aanbevolen huidverzorgingsproducten compleet te maken, om de gevorderde tekenen van huidveroudering tegen te gaan.

Serums met antioxidanten, vitamine C of peptiden: antioxidanten en vitamine C helpen om de huid te beschermen tegen vrije radicalen die een rol kunnen spelen bij vroegtijdige huidveroudering zoals fijne lijntjes, pigmentveranderingen en textuuronregelmatigheden. Vitamine C en sommige peptiden kunnen helpen de natuurlijke collageen- en elastineproductie van de huid te ondersteunen. We adviseren de TimeWise® “Wunder-Set”, TimeWise Replenishing Serum C+E™ en TimeWise Repair® Volu-Firm® Advanced Lifting Serum.

Oogproducten: gebruik een oogproduct voor specifieke verouderingsproblemen zoals lijntjes, rimpels en stevigheid. Omdat de huid droger en dunner begint te worden, is het belangrijk om de huid rond de ogen zo goed mogelijk gehydrateerd te houden. We adviseren de TimeWise Repair® Volu-Firm® Eye Renewal Cream.

Peeling**: door de tragere celvernieuwing bij het ouder worden, kan het gebruik van een peeling nodig zijn, om de bovenlaag met afgestorven huidcellen te verwijderen. Gebruik één tot twee keer per week een peeling, in de vorm van microdermabrasie of een peeling, om de huidtextuur te verbeteren en de huid stralend te houden. Enkele peelingproducten die in aanmerking kunnen komen zijn de TimeWise® Microdermabrasion Plus Setde TimeWise Repair® Revealing Radiance® Facial Peel en het Mary Kay Naturally® Exfoliating Powder.

HEEFT U NOG VRAGEN OVER DE IDEALE HUIDVERZORGING VANAF 30, 40 OF 50?
 

Als u hulp nodig heeft bij het samenstellen van uw anti-aging routine of gewoon uw lievelingsserum wilt nabestellen, neem dan contact op met een zelfstandige schoonheidsconsulente met Mary Kay! Zij kan u helpen uw huid te koesteren en geeft u graag advies, virtueel of persoonlijk!

Consulente vinden en contact opnemen

Hier zijn enkele van de beste huidverzorgingsproducten die we vrouwen vanaf 30, 40 en 50 jaar adviseren: