Vette huid op de juiste manier verzorgen

Wij hebben goed nieuws voor iedereen die onder een vette huid te lijden heeft: u bent niet de enige! Vette huid komt veel voor en wordt door veel mensen verkeerd verzorgd. Net als bij de droge huid is ook bij de vette huid de huidverzorgingsroutine het allerbelangrijkste, zodat uw huid gezond en beschermd aanvoelt. Wij hebben met skincare expert Geetha Kalahasti, Associate Principal Scientist of Upstream Research, Clinical Research and Scientific Credentialing bij Mary Kay, gesproken en haar beste huidverzorgingstips voor een vette huid samengevat.

Een vrouw met markante wenkbrauwen en steil bruin haar achter de schouders, die met gesloten ogen lacht en haar neus enigszins rimpelt

Wat zijn de oorzaken van een vette huid?

Talg is een wasachtige en olieachtige stof die de huid beschermt en haar met vocht verzorgt. Wanneer uw talgklieren te veel talg produceren leidt dat tot een vet huidgevoel en een vet uiterlijk van de huid. Door ouderdom veroorzaakte hormoonschommelingen, genetische factoren, milieu-invloeden en soms ook de levensstijl kunnen de talgproductie beïnvloeden.


 
Een doekje uit de Mary Kay Beauty Blotters verpakking dat overtollig vet van het gezicht opneemt, ligt op een lichtroze ondergrond

Hoe kan ik zien of ik een vette huid heb?

Een glanzend of vet uiterlijk van de huid is een van de belangrijkste tekenen van een vette huid. Behalve een vet uiterlijk kan overtollig vet ook acne veroorzaken, tot verstopte poriën of pukkeltjes leiden. Vaak ziet de make-up er dan rimpelig of klonterig uit. Een simpele methode om vast te stellen of u een vette huid heeft, is de blot-test: 

  • Reinig uw gezicht met uw favoriete Mary Kay reinigingsproduct en wacht enkele uren.

  • Gebruik dan Mary Kay® Beauty Blotters®. Wanneer u de tissues op uw huid dept, worden zij transparanter en nemen overtollig vet op. Vette huidtypes geven meestal op het hele gezicht vet af. Wanneer u met de Beauty Blotters hoofdzakelijk in de T-zone, dus op het voorhoofd, bij de neus en de kin vet mee opneemt, heeft u eerder een gemengde tot vette huid.

Een jonge vrouw met steil bruin haar die met lichtjes geopende mond en een knipoogje naar de camera kijkt

Kan ik bovenmatig vette huid op gezicht en lichaam voorkomen?

Een consequente huidverzorgingsroutine die zes belangrijke stappen omvat – reiniging, tonic, booster, serum, oogcrème en hydraterende verzorging (‘s morgens met beschermingsfactor) – volbrengt wonderen bij alle huidtypes. Bovendien zijn producten op alcoholbasis en bovenmatige reiniging geen goed idee, omdat dit tot een verhoogde talgproductie kan leiden.

Een trio van producten die geschikt zijn voor de vette huid – onder meer Mary Kay® Translucent Loose Powder, Clear Proof® Deep-Cleansing Charcoal Mask en TimeWise® Matte 3D Foundation

Hoe kom ik van een vette huid af?

U kunt het vet op uw huid niet echt kwijtraken, en dat wilt u misschien ook helemaal niet. Hoewel een vette huid door te veel talg ontstaat, is talg rijk aan lipides, die de huid beschermen en hydrateren. Talg bevat ook vitamine E en squaleen – belangrijke componenten voor een gezonde huidbarrièrefunctie. Wist u overigens dat vette huidtypes in de regel minder rimpels hebben?! Wanneer u uw vette huid vervelend vindt, zijn er natuurlijk mogelijkheden om haar te verzorgen en het vet in toom te houden.


 
 Close-up van een vrouw met schuim op haar gezicht die haar gezicht met haar handen wast

Hoe verzorg ik een vette huid op de juiste manier? 

Wat u bij vette huid waarschijnlijk niet prettig vindt, is de bovenmatige glans die vaak in de T-zone (voorhoofd, neus, kin) te zien is. Bij bijzonder vette huid glanst ook het hele gezicht. Principieel kan een huidverzorgingsroutine bestaande uit reiniging, tonic, booster, serum, oogcrème en hydraterende verzorging (overdag met beschermingsfactor) bij het verzorgen van de vette huid helpen. Wanneer u die verzorgingsstappen regelmatig ‘s morgens en ‘s avonds uitvoert, ondersteunt u de huid erbij vuil en afgestorven huidcellen kwijt te raken en zo te voorkomen dat daardoor uw poriën verstopt raken en eventueel zelfs acne kan ontstaan.

Producttip bij vette huid: maak gebruik van huidverzorgingsproducten die speciaal voor de vette huid zijn ontwikkeld. Bovendien kunt u bij een vette huid make-upproducten als Mary Kay® Translucent Loose Powder en de Mary Kay® Beauty Blotters® gebruiken. Die producten kunnen de talgproductie dan wel niet stoppen maar zeker voor een gematteerd uiterlijk zorgen.

De Clear Proof® Deep-Cleansing Charcoal Mask tube en een donkergrijs likje product van dat gezichtsmasker

Welke make-up producten adviseert u voor een vette huid?

Mensen met een vette huid houden vaak niet van producten die romig aanvoelen, zoals bijvoorbeeld dikke crèmes. Die producten zijn weliswaar niet schadelijk, maar zij voelen misschien niet zo prettig aan. Daarom zijn lichtere producten een goede keuze voor vette huidtypes. Tip: salicylzuur doet vette huid vaak goed – daarom adviseer ik ook kleiaardemaskers zoals het Clear Proof® Deep-Cleansing Charcoal Mask, dat geschikt is voor de vette huid.


 
Close-up van een geopend doosje Mary Kay® Translucent Loose Powder

Welke make-up producten adviseert u voor een vette huid?

Enerzijds kunt u uitkijken naar  „niet comedogene“ producten, die de poriën niet verstoppen. Dat geldt ook voor huidverzorgingsproducten. Anderzijds zijn producten met een matterende finish zoals de TimeWise® Matte 3D Foundation ideaal voor de vette huid. Poederproducten zoals de Mary Kay® Silky Setting Powder kunnen helpen overtollig vet van de huid op te nemen en de teint te matteren. En zoals al gezegd: ook Mary Kay® Translucent Loose Powder en Mary Kay® Beauty Blotters® kunnen helpen het glanzen van de huid te verminderen. Zij kunnen in de loop van de dag meermalen worden gebruikt – zoals het voor u prettig voelt!


Welke “sprookjes” over de vette huid zijn er?

Oh, er doen heel wat verhaaltjes over de vette huid de ronde!

  1. Vaak wordt aangenomen dat mensen met een vette huid geen vethoudende producten kunnen gebruiken, maar dat is niet juist. Het product moet echter wel als „niet comedogeen“ zijn beschreven.

  2. Misschien zou je denken dat het bij overproductie van talg kan helpen het gezicht vaker te reinigen, maar dat is niet het geval. Daardoor kan het zelfs gebeuren dat vette huid uitdroogt, wat weer nieuwe problemen met zich meebrengt. Tweemaal reinigen per dag – ’s morgens en ‘s avonds – is voor alle huidtypes absoluut voldoende.

  3. Omdat de huid er vettig kan uitzien en ook zo kan aanvoelen, wordt vaak verondersteld dat je vette huid niet met vocht moet verzorgen, omdat het vette uiterlijk daardoor nog zou worden versterkt. Maar alle huidtypes hebben vocht nodig! Zoek gewoon een hydraterende crème die op uw huid prettig aanvoelt en voor vette huidtypes geschikt is.

  4. En tot besluit komt u misschien in de verleiding dikke lagen make-up aan te brengen, omdat u denkt dat het helpt het vette uiterlijk van de huid te camoufleren of kwijt te raken. Dat kan echter tot verstopte poriën leiden en ook voor een vet uitziende make-up dan wel rimpelige en kruimelige make-up zorgen. Het is beter de gebruikelijke hoeveelheid make-up aan te brengen en de overtollige vetproductie in de loop van de dag met Mary Kay® Beauty Blotters® of een lichte poeder te beperken. Ik adviseer bovendien de huid voor het aanbrengen van make-up steeds te reinigen en met vocht te verzorgen om klonteren van uw make-upmeteen te voorkomen.

Vind uw huidverzorgingsroutine voor een vette huid

Wanneer u een vette huid heeft en het lastig vindt de juiste huidverzorgings- en make-uproutine te vinden, kunt u contact opnemen met een zelfstandige schoonheidsconsultant met Mary Kay. Als uw persoonlijke huidverzorgingsconsultant kan zij u helpen van uw huid te houden en het beste uit uw look te halen – met individuele adviezen, virtueel of persoonlijk.

CONSULTANT VINDEN & CONTACT MET HAAR OPNEMEN